top of page

ספר זיכרון לנפטר

ספר זיכרון לנפטר הוא אחת משלוש אפשרויות ההנצחה הרווחות ביותר, לצד אלבום זיכרון לנפטר וסרט זיכרון לנפטר. לפני שנצלול לתוך המושג של ספר זיכרון, כדאי לעמוד על ההבדלים בין שלוש החלופות האלה, שכל אחת מהן נהדרת בדרכה ועשויה להעניק כבוד רב לחייו של יקירכם וזיכּוּך לקושי שבפרידה ממנו.

ההבדל בין סרט זיכרון לשתי החלופות הספרותיות יותר, די ברור: המדיום הוא אחר – סרט, שבו ישולבו תמונות וקטעי וידיאו בהם מצולם הנפטר, לצד ראיונות עם בני משפחתו ומכריו. עורך הסרט ודאי ישלב בתוכו קטעי מוזיקה וסאונד מתאימים ולעיתים גם קטעי קריינות שירחיבו את הסיפור מעבר למה שמספרים הצילומים.

 

הפקה של סרט כזה מחייבת, בין השאר, תיאום של ימי צילום עם המרואיינים השונים, והתאמות הסביבה המצולמת מבחינת תאורה וסאונד (סרט זיכרון איכותי ומכובד הוא כזה שמצולם טוב ונשמע טוב, ללא רבב). 

ספר זכרון לנפטר.jpg
IMG_2175_edited.jpg

יש לכם שאלות נוספות?

אם כן, הכנו עמוד שלם של שאלות ותשובות על כתיבת ביוגרפיה, הוא ממש כאן!

ההבדל בין ספר זיכרון לאלבום זיכרון הוא על פניו דק יותר שכן בשני המקרים מדובר במשהו שאתם אוחזים בין ידיכם ומעלעלים בין דפיו. אבל למעשה, ההבחנה בין השניים מהותית יותר: בעוד שאלבום זיכרון מבקש לספר את סיפורו של הנפטר בדרך ויזואלית (באמצעות תמונות), ממש כשם שעושה זאת סרט זיכרון, ספר זיכרון יספר את הסיפור בדרך הקלאסית להעברת סיפור – באמצעות טקסט.

 

הטקסט הוא האמצעי שמושל בספרי הזיכרון והתמונות הנלוות אליו משמשות להעשרת הסיפור וכאתנחתות בקריאה. הטקסט מבקש להעמיק בסיפור ולפתוח את הדמיון של הקורא, הוא מבקש להנציח את העבר באמצעות סצנות, ציטוטים ולפעמים גם פרשנות של אירועים ופעולות. הטקסט מפעיל את מוחו של הקורא ומאפשר לו להתייחד עם סיפורו של הנפטר, הודות לאופיו של המדיום הספרותי ככזה שתוצריו נצרכים בפרטיות ובאופן מתמשך. 

אם בוחנים את זה מבחינה טכנית יותר, אז ההבדל העיקרי בין ספר זיכרון לאלבום זיכרון, אם כך, הוא היחס בין הטקסט לתמונות. בעוד שבאלבום זיכרון היחס יעמוד על 90 – 10 לטובת התמונות, כלומר התמונות יהיו העיקר (90 אחוז) והטקסט יתלווה אליהן (10 אחוז) כהסברים בדבר זהות המצולמים, תקופת הצילום ואולי גם הנסיבות שעמדו מאחוריו, בספר זיכרון כאמור, היחס יהיה הפוך – 90 אחוז טקסט, 10 אחוז תמונות (היחס שאנחנו מציעים כאן הוא כמובן רק לשם ההמחשה וייתכנו ספרי או אלבומי זיכרון בהם היחס מעט שונה). 

כהוצאה שמגדירה את עצמה "בית לסיפורי חיים" ההתמקדות שלנו היא במדיום הספרותי הקלאסי, ובנושא ההנצחה – בספרי זיכרון. אנחנו מתחילים מהטקסט: כותבים את הסיפור, משייפים ומהדקים, ורק אחרי שמגיעים לנוסח סופי ומוסכם עליכם, עוברים לשלב העיצוב, אשר כולל בתוכו את בחירת ושיבוץ התמונות באופן המתאים ביותר. התמונות אם כן, ייבחרו לרוב כדי להתאים ולתמוך בטקסט. העיצוב יוכל להיות קלאסי או מהודר, לפי בחירתכם, אבל העיקר תמיד יהיה הסיפור שנבקש לספר באמצעות המילים. 

איך זה קורה?

תהליך העבודה על ספר זיכרון לנפטר הוא דינאמי וגמיש, כזה שמותאם לצורכי המשפחה שמבקשת להנציח את יקירהּ, לחומרים הקיימים, לזמינות מרואיינים שיספרו על הנפטר, לתוצאה שבני המשפחה מצפים לקבל ולתקציב שלה.

לכן, תהליך כזה יתבסס על תיאום ציפיות בינינו ובין המשפחה שראשיתו בשאלה: איזה ספר המשפחה מדמיינת? 

האם ספר ביוגרפי שמתאר את קורות חייו של הנפטר מלידה ועד מותו ואולי אפילו של שורשי משפחתו? 

או אולי ספר המכיל פרגמנטים – סיפורי זיכרונות שהנפטר סיפר ליקיריו לאורך השנים, לצד טקסטים שכתב בעצמו כמו סיפורים קצרים או שירים?

אולי ספר שבו קרובי הנפטר מספרים עליו ומכיל את סיפוריהם וזיכרונותיהם מהשנים איתו?

ואולי גם וגם וגם?

אחרי שאנחנו מבינים מה המשפחה מדמיינת, אנחנו יכולים לעבור לשאלות הפרקטיות שיבחנו את האפשרויות העומדות בפניה מבחינה מעשית:

1. את מי אפשר לראיין על אודות הנפטר? האם יש בני משפחה, מכרים, קולגות, שיהיו מעוניינים לספר עליו ולשפוך אור על דמותו? האם יש חומרים נוספים שאפשר להיעזר בהם – מסמכים, עבודות שורשים, טקסטים שכתב הנפטר, ספרים אחרים על אודות המשפחה שיספקו מידע נוסף על הרקע של הנפטר? 

2. מהו התקציב של המשפחה להפקת הספר? 

התשובות על השאלות האלה לא תמיד ברורות וקלות לשליפה, לעיתים הן יצריכו חשיבה משותפת, שלנו ושלכם יחד, ואולי גם יותר מהצעה אחת שנציע לכם, כדי שבסופו של דבר נוכל לבחור יחד את התהליך המתאים לכם ביותר.

 

במסגרת התהליך נבנה תוכנית ראיונות עם כל המרואיינים הזמינים ונצא לדרך. כמו שאמרנו – הגמישות היא חלק מהעניין, כך שהדרך הזו עשויה להשתנות תוך כדי תנועה, בהתאם למידע שנפיק מהחומרים שתמסרו לנו ולמה שנחליט יחד לגבי אפקטיביות השעות שלנו עם מרואיינים מסוימים (אולי ייעדנו זמן מועט מדי למרואיין שמתברר שיש לו עוד המון לספר, או להיפך – תכננו ראיון בן 3 שעות עם מרואיין שסיכם את כל מה שהיה לו לומר בשעה). 

כהוצאה שמתמחה בסיפורי חיים, אנחנו מכירים בחשיבות האדירה שיש לתיעוד חייו של אדם, להנצחת קיומו בעולם וליצירת משהו שיישאר הרבה אחריו, ומתייחסים למשימה המוטלת על כתפינו בכל הכבוד שהיא ראויה לו וברגישות אינסופית. בסופו של דבר, המטרה שלנו היא שתקבלו לידיכם ספרים שאתם גאים בהם ועומדים מאחורי כל מילה שכתובה בהם, ספרים שמכבדים את חייו של הנפטר ואת המשמעות שהייתה לו בחייכם, ספרים יפים ואיכותיים שאוחזים בין כריכותיהם עולם ומלואו המתואר בשפה קולחת ועשירה.  

אז במה בוחרים? 

ספר? אלבום? סרט?

זו שאלה מצוינת שאין להקל בה ראש. אם שלוש החלופות מעניינות אתכם, אנחנו ממליצים לבחון כל אחת מהן מול גורם המתמחה בה, להתייעץ, לשתף בלבטים, להבין מה נדרש ומה אפשרי ומהי המסגרת התקציבית המשוערת שמצריכה כל חלופה. לכל חלופה היתרונות שלה, כל אחת מהן מספרת את הסיפור באופן אחר ויש כאלה שמתאימות יותר למשפחות מסוימות מאשר לאחרות. כך למשל, אם אתם מחפשים אפשרות הנצחה שתתאים ליום האזכרה של הנפטר או להתאספות אחרת לכבודו, שלוש החלופות יכולות להתאים: אם זה סרט – תוכלו להקרין אותו במהלך האירוע; אם זה אלבום – הוא יוכל לעבור מיד ליד במהלך האירוע; אם זה ספר – תוכלו לחלק את עותקיו לאורחים.

עם זאת, אם אתם מחפשים תיעוד מוחשי, עמוק ועמיד יותר לאורך זמן, ספר זיכרון יהיה האפשרות המתאימה יותר. מבחינת העומק – רוחב היריעה של ספר מאפשר לצלול לעומקו של העבר, זהו מדיום שמתאפיין בסובלנות כלפי הרחבות, פרטים, וכרוניקות המתפרשות על פני שנים ארוכות. מבחינת עמידוּת – עותקי הספר יונחו בבתי המשפחה והחברים ויישארו שם במשך שנים ארוכות, כך שסיפורו של הנפטר לא יאבד לעולם.

כל ספר כזה מכיל באופן כזה או אחר גם את קורותיה של המשפחה, כך שבני הדור הצעיר יוכלו להשתמש בו בעתיד, להתוודע לנדבכים בעברה של המשפחה ולהכיר את שורשיהם. ספר חוקק את העבר בנצח והוא לא מצריך דבר מלבד זוג עיניים רואות ולב שחפץ לקרוא בו. 

אם ספר זיכרון הוא אפשרות שעשויה לעניין אתכם כדי להנציח את חייו של יקירכם, אתם מוזמנים לדבר איתנו ולשמוע עוד. 

bottom of page