

ביוגרפיות וספרי זכרונות
להפוך את סיפור החיים שלכם לספר
אולי זה מישהו שאתם כבר מכירים את סיפור החיים שלו לאורכו ולרוחבו, ואולי זה דווקא מישהו שאתם מייחלים ליום שבו הדברים יפרצו מתוכו סופסוף ותוכלו להכיר לעומק את האירועים שעיצבו את סיפור חייו. אולי זו סבתא, שהסיפור שלה הוא הבסיס למורשת המשפחתית שלכם, אולי זה אבא שלכם, שאף פעם לא חלק את חוויות ילדותו.
ואולי אלה אתם.
אם הגעתם לכאן, יש מישהו בחיים שלכם שאתם חושבים שסיפור החיים שלו שווה ספר, ואנחנו פה כדי לעשות איתכם את הדרך הזו ולדאוג שהיא תהיה הכי יפה ומתגמלת שאפשר. המטרה שלנו היא לא רק כתיבת סיפור חיים מעולה וקולח, ולא רק הפקת ספר יפהפה, אלא גם, וקודם כל, יצירת מסע נעים ועוצמתי בין שבילי הזיכרון.
לפני שנדבר, נספר לכם שסיפורי חיים יכולים להתגלם בספר באופנים שונים.
זו יכולה להיות ביוגרפיה - ספר שמתאר תקופות שונות בחייו של אדם ולרוב יעסוק בכל או רוב רצף חייו.
זה יכול להיות ספר זכרונות (ממואר), המתמקד בתקופה או בנושא מסוים בחיים, כמו תקופת הילדות, השירות הצבאי, מגורים במדינה זרה או אירועים מכוננים בחיים כמו גירושין או התמודדות עם מחלה או אובדן.
הפקת סיפור חיים כספר משרתת מטרות מגוונות.
בשלב הראיונות, שיתוף הסיפור מול אדם אחר מהווה פורקן, שעבור חלק מהאנשים עשוי להוות מטרה משמעותית בתהליך. ההזדמנות לפרוק, להעלות זכרונות ולהשיב על שאלות שחלקן מעולם לא נשאלו, מהווה חוויה ייחודית בפני עצמה.
ויש כמובן את הספר עצמו, כלי נפלא לשיתוף אחרים בחוויות החיים ולהותרת חותם כלשהו בעולם. הרבה מאיתנו היו רוצים לחלוק עם אנשים סביבנו את מה שעבר עלינו כי בכל חווית חיים של מישהו טמונה הזדמנות ללמידה והתפתחות עבור אחר.
השיתוף הזה גם מעניק משמעות לחוויות החיים של האדם ובכך מעצים אותו ואת ערכו בעיני עצמו. לא פעם חווינו עם לקוחותינו את נקודת השינוי הזו, המעבר מאדם ששמר את רוב סיפור החיים שלו לעצמו, למישהו שקרוביו התוודעו לראשונה לסיפור חייו במלואו, על הטוב, הפחות טוב, והמפעים שקרה לו. אלה הן נקודות מפתח לא רק עבור האדם היחיד אלא עבור המשפחה כולה.
אנחנו מתחילים בפגישות - סדרה של ראיונות בהם המרואיין מספר לנו את כל סיפור חייו מא' ועד ת'. לא צריך להתכונן לפגישות האלה, להכין רשימת נקודות או לחשוב על מה רוצים לדבר. אפשר לעשות את זה, אבל מבחינתנו זה לא משהו הכרחי. המטרה שלנו בפגישות היא שהמרואיין ירגיש כמה שיותר בנוח וישתף אותנו בסיפורים מעומק ליבו. אם הכנה מראש היא מה שיעזור לו להגיע לשם, אנחנו איתו. אם זרימה בתוך הרגע היא מה שיביא אותו לשם, גם אז אנחנו איתו. ואם הוא לא זוכר הכול? גם זה בסדר, אנחנו יודעים לעבוד עם מה שיש וליצור ממנו סיפור חיים כתוב היטב ללא "חורי עלילה" בולטים שיבלבלו את הקורא. דברו איתנו ונאבחן מה אפשר לעשות.
הראיונות מוקלטים ואחר כך עוברים תמלול. חומרי התמלול הם למעשה חומר הגלם איתו עוברים לשלב הבא של הפקת סיפור חיים: הכתיבה.
בשלב הזה אנחנו צוללים לתוך חומרי הגלם ובונים את הסיפור. אנחנו מחפשים מבנה בהיר ומעניין עבור הסיפור, כזה שלא יבלבל את הקוראים אבל עדיין יהיה נאמן לסיפור החיים ולכרונולוגיה. אנחנו שוזרים את הזכרונות אלה באלה כדי ליצור טקסט קולח שייקרא כסיפור רציף ולא כאוסף אפיזודות, ומנסים לשקף בשפת הספר את אופיו של האדם, משלב השפה שלו ונקודת המבט שלו על החיים. בעיקר, אנחנו מחפשים אחר הרעיונות המרכזיים בחייו של אותו אדם, המאפיינים והעמדות שהדריכו את צעדיו ובולטים בסיפורו האישי.
כשאנחנו מסיימים, אנחנו שולחים לכם את טיוטת הספר לאישור. בשלב הזה ודאי יהיו תיקונים שונים שיש לערוך בטיוטה, חלקם טכניים (כמו תיקון שמות ותאריכים), אחרים מהותיים יותר, כמו תוספות, עידונים ואפילו צנזורים שיש לערוך. את כל אלה אנחנו עושים עבורכם כדי שתעמדו מאחורי כל מילה שכתובה בספר.
אחרי שיש בידינו טיוטה סופית, מגיע שלב עיצוב הספר. שלב כיפי במיוחד, כי לראשונה אפשר לראות איך סיפור החיים מתהווה לכדי ספר. בשלב הזה אנחנו מעצבים את הכריכה, מעמדים את עמודי הפנים ומשבצים תמונות.
אחרי ששלב העיצוב מושלם והקבצים מאושרים על ידכם אנחנו מורידים את הספר לדפוס. סופסוף, יש לנו סיפור חיים בידיים, מודפס על ספרים יפהפיים ואיכותיים שישמרו עליו כמורשת לדורות הבאים ולא רק בזכרון.



